Suplementy diety

 

mAG Witamina C

Po co witamina C?

Witamina C jest niezbędna w wielu procesach metabolicznych człowieka. Między innymi:

  • Wzmacnia odporność
  • Chroni przed wolnymi rodnikami (działanie przeciwnowotworowe) – najważniejszy antyutleniacz w naszym organizmie
  • Wspomaga metabolizm tłuszczów
  • Jest niezbędna w produkcji kolagenu i elastyny (zdrowe stawy, jędrna skóra, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, )
  • Pomaga pozbyć się toksyn i metali ciężkich (przyjmowana w dużych dawkach, patrz: dr Cathcart)
  • Uelastycznia naczynia krwionośne (zapobiega pękaniu naczynek i pomaga przy chorobach serca)

Dlaczego mAG Witamina C?

  • pierwsza na rynku witamina C bez stearynianu magnezu i żadnych innych substancji pomocniczych. Powszechnie stosowany w suplementach stearynian magnezu gromadzi się na ściankach jelit, przez co blokuje wchłanianie substancji odżywczych
  • ze względu na innowacyjną technologię produkcji (mikronizacja) jest to doskonale przyswajalna forma witaminy C
  • produkt bezpieczny, niezakwaszający organizmu. Dzięki buforowaniu askorbinianem sodu nie podrażnia żołądka i nie wpływa negatywnie na pracę nerek. Przy ciągłym pobieraniu samego kwasu askorbinowego może dojść do silnego zakwaszenia organizmu oraz niewydolności nerek. Przy pobieraniu samego kwasu askorbinowego należy mierzyć regularnie PH moczu przy pomocy papierków lakmusowych. Podobnie rzecz ma się z askorbinianem sodu. Stała suplementacja witaminy C przy pomocy askorbinianu może również doprowadzić do problemów wskutek nadmiaru sodu (zatrzymania wody w organizmie). Mocz przybiera wówczas odczyn nadmiernie zasadowy (powyżej 7). mAG Witamina C utrzymuje ph moczu między 6 a 6,5 (mierzone przed kolacją). Dodatkowo przyjmowanie witaminy C w otoczce nie podrażnia gardła i przełyku, co ma miejsce niemal zawsze przy stosowaniu witaminy C w proszku (szczególnie czystego kwasu askorbinowego)
  • To suplement diety opracowany i wyprodukowany w Polsce

Jak stosować?

Organizm ludzki nie produkuje witaminy C, dlatego należy dostarczać ją z pożywieniem. Występuje w owocach i warzywach. Niestety produkty pochodzące z intensywnych upraw są ubogie w witaminy i minerały i jeśli nie mamy dostępu do ekologicznych produktów, powinniśmy suplementować witaminę c.

Zdrowa osoba dorosła może przyjmować codziennie 2 g witaminy C, co odpowiada 4 kapsułkom mAG Witaminy C. Najlepiej przyjmować je w dawkach podzielonych do posiłków. Bioflawonoidy zawarte w posiłkach pozwalają na maksymalne przyswajanie mAG Witaminy C.

Większą ilość powinny przyjmować osoby stosujące dietę ubogą w owoce i warzywa, narażone na stres, osoby starsze i wszyscy w okresie jesienno-zimowym.

Osoby chore mogą w zależności od schorzenia i indywidualnej tolerancji przyjąć do 30 g witaminy C na dobę, bez skutków ubocznych.

Okres półrozpadu witaminy C we krwi wynosi 30 minut, chcąc więc utrzymać jej wysoki poziom w organizmie należy przyjmować małe dawki (np. 1 kapsułka) co pół godziny oraz większe (3-4 kapsułki) do głównych posiłków. Należy postępować tak aż do wyzdrowienia, czyli w przypadku infekcji około 12 godzin.

Test tolerancji

Dawkę witaminy C potrzebną organizmowi ustalamy indywidualnie za pomocą testu tolerancji przewodu pokarmowego. W tym celu należy sukcesywnie zwiększać jej spożycie aż do momentu wystąpienia luźnego stolca, co oznacza nasycenie organizmu. Należy wówczas przerwać przyjmowanie witaminy C, żeby praca jelit się unormowała, po czym przyjmować codziennie dawkę trochę mniejszą lub równą dawce granicznej przyjętej w czasie testu.

Uwaga! Zapotrzebowanie na witaminę C u osoby chorej jest wielokrotnie większe niż u zdrowej.

Więcej informacji

Więcej informacji na temat roli witaminy C w leczeniu nowotworów i innych poważnych chorób w książce Jerzego Zięby „Ukryte terapie”, w książce Jerzego Maslanky „Od lekarza do grabarza”, w pracach dr L. Paulinga, dr F. Klennera, dr R. Cathcarta  oraz wielu innych.